Mariana a fugit de soț și își crește singură fetița

 In
NecesarLei1700
100%
Donaţii PrimiteLei2044
 

Detalii caz

Detalii

Beneficiari Direcţi – 2
Numãr Membri Familie – 2
Venit Lunar Familie – 0.00
Localitate – Ciuperceni
Mediu – Rural

Necesar

Haine – 500.00
Alimente – 600.00
Rechizite – 600.00

Adresa: Strada Soarelui , nr. 160, Sat Poiana, comuna Ciuperceni, Jud. Teleorman

Mariana Manciu este o mamă care își crește singură fetița în vârstă de 9 ani. Au fost nenumărate nopțile în care dormeau pe băncile vecinilor, prin hambar și prin alte locuri ascunse, de frica tatălui. Mariana își amintește cum încerca să intre în casă, pe furiș, pentru a lua haine să o îmbrace Maria și să o ducă la grădiniță. Spune că fata nu a lipsit nici măcar o zi de la grădiniță. În mai 2012 a fost nevoită să plece de la el. Cea mică spune că își amintește cum dormeau pe bănci și o pișcau țânțarii, dar era cu mama ei.

Fiica unei vecine a cumpărat o casă bătrânească din sat. Această persoană muncește și locuiește în străinătate acum. Mariana a rugat-o, cât timp e plecată să o lase să stea în casa ei și aceasta a fost de acord. Aici stă încă din 2012, însă nu se știe pentru cât timp.

Locuiesc pe aceeași stradă cu fostul soț, la distanță de câteva case, însă acesta este total nepăsător. În prezent, singurul lor venit este format din ajutorul social (190) RON și 84 RON alocația fetiței. Aceasta este în clasa a III-a la școala din comună, în satul alăturat. Face naveta cu maxi taxi în fiecare zi, iar costul transportului este suportat de către primărie.

Maria este unul dintre cei mai buni elevi din clasă. Mama spune că învățătorul o apreciază mult. La matematică se descurcă foarte bine.

Legat de rechizite, mama spune că fata a primit cărțile de la școală, din puținii lor bani i-a mai cumpărat ea caiete și stilou, însă i-a cumpărat ce era mai ieftin. Problema ei este stiloul. Este foarte scump și doar cu el trebuie să scrie.

Fetița spune că are un ghiozdan mai vechi, care acum s-a mai rupt și l-a legat cum a putut. Și-ar dori unul cu Violeta, dar e prea scump și știe că mama nu are bani să i-l cumpere. Este genul de fetiță care știe cum stau lucrurile în viața lor și se mulțumește cu puțin.

Când pleacă la școală, mama îi mai pune câte un sandwich cu brânză la ea sau dacă are bani îi dă un leu sau doi la ea, dar mai rar. Fetiței îi place ciorba de perișoare mult, fructele, legumele, dar mâncarea lor de bază este cartoful. Cornul și laptele primit la școală sunt o masă pentru ea.

Când mama mai face câte un ban muncind cu ziua și pot merge la Turnu Măgurele la magazin mai cumpăraă ceva carne, iaurt, brânză, dar tot pe cele mai ieftine le aleg. Îi place brânza topită, crenwursti, salam, dar pe astea le primește rar. Mama ei nu are dantură și de aceea gătește mai mult mâncare pe care să o poată mânca și ea.

Fetița spune că dacă nu mai au nimic, nimic de mâncre, mama face rost cumva pentru ea măcar de un ou pentru a mânca ceva. Mănâncă și cărniță, dar nu mereu, doar când pot să își mai cumpere. În casă ele gătesc pe plita de la sobă, o mâncare, cât să aibă pentru o zi. Au și un aragaz cu butelie pe care îl folosesc mai rar. Nu au frigider, deoarece s-a stricat și nu îl mai pot folosi.

Anul acesta a reușit să strângă de la sorcovă și colind 140 de RON. 70 de RON i-a dat mamei să cumpere mâncare și-a luat și ea o păpusă, iar 60 de RON i-a păstrat pentru când nu vor mai avea.

Tot din colind a mai primit și fructe (portocale, mere, banane) și a avut și ea un frunct pe zi să mănânce.

Tatăl ei nu îi cumpără nimic, nu îl interesează. Fetița este furioasă pe el, deoarece vede că are un cățel pe care îl îngrijește și îl ține în casă la căldură, cu el în pat, dar de ea nu se interesează. Este tristă pentru că el nu a venit niciodată la grădiniță sau la școală la ea. L-a chemat la o serbare și atunci el a zis că nu are bani, deși biletul costa doar 2 lei. Spune că tatăl nu i-a spus niciodată că o iubește și că rar o ia în brațe. Ea acasă se simte aici unde locuiește cu mama, chiar dacă știe că nu e casa lor.

Mădălina spune că de la Moș Crăciun a primit o păpușă mică și niște dulciuri. Este un copil foarte modest. Dulciurile ei preferate sunt cele mai ieftine. Probabil că niciodată nu a gustat ceva mai scump de 3 lei.

Fata nu a fost niciodată plecată în vacanță. A mers o singură dată într-o excursie la București. Au mers la muzeu și la Grădina Zoologică. Se gândește că poate va ajunge și ea cândva la mare.

Au un venit extrem de mic (274 de RON) și ce mai câștigă mama cu ziua, dar mai mult vara, au câteva facturi de plătit. Au de achitat factura la curent, butelia de la aragaz, factura de 20 RON la cablu, iar iarna o costă foarte mult lemnele.

Mama o iubește enorm pe fetiță și spune că e sufletul ei. Niciun efort, oricât de mare ar fi, nu îl simte dacă vede că îi aduce fetiței o bucurie. Fetița este bine îngrijită și curată.

Aceasta a fost crescută în mari lipsuri și nu are pretenții, se mulțumește cu orice. Este modestă, Nu cere, iar când cineva se oferă să îi cumpere ceva în primul moment chiar refuză.

Orice ajutor este binevenit pentru ele!

CUM PUTEŢI AJUTA

Donațiile în bani se pot face în conturile Fundației Mereu Aproape cu menţiunea “Mariana Manciu”

CIF 18212553:
în lei: RO63BRDE450SV57339384500 deschis la BRD GSG SMCC, Cod SWIFT: BRDEROBU

în Euro: RO31BRDE450SV23761534500

 

 

Donează online cu cardul și susține povestea
10RON 30RON 50RON Altã Sumã
Nume
Prenume
Tara
E-mail

*Sistemul proprietar de tranzacţionare dezvoltat de EuroPayment Services utilizează soluţii anifraudă avansată care, împreună cu sistemul „Verified by Visa” de la VISA şi „MasterCard SecureCode” de la MasterCard, duc la diminuare riscurilor asociate tentativelor de fraudă electronică. EuPlătesc.ro vă oferă o soluţie de tranzactionare rapidă, solidă şi sigură prin certificate de securitate SSL (Secure Socket Layer).

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search